Bonusguiden.dk vil som optakt til CL-finalen, se nærmere på det tilbagevendende spørgsmål: Hvor er de engelske klubber i CL-finalen? Der er ingen tvivl om at de engelske hold har haft det rigtig svært, i den fineste europæiske turnering, de senere år.

Men hvordan kan det være? TV-pengene strømmer ind og de kan tilbyde nogle af markedets højeste lønninger. Vi analyserer situationen og kommer med vores grunde til, hvorfor PL-holdene bare ikke er stærke nok i øjeblikket.

Vi mener særligt der er tre hovedfaktorer der gør, at de engelske klubber har det meget svært i øjeblikket. Det er jo ikke fordi, at de aldrig har vundet turneringen. Manchester United, Chelsea og Liverpool har alle vundet turneringen inden de seneste 12 år og i den periode, har det været med 8 engelske deltagere. Det er en tredjedel, men lige nu har de det svært.

Kan ikke tiltrække de bedste spillere

Den første grund er at de ikke kan tiltrække de bedste spillere, hvilket der kan være mange årsager til. Der er ingen tvivl om at vejret spiller en væsentlig rolle, for de fleste fra Sydeuropa og Sydamerika vil foretrække et varmt klima. I Bayern München kan de måske ikke tilbyde høj solskin, men de kan så tilbyde nærmest statsgaranti for titler og mesterskaber. Det samme kan FC Barcelona og Real Madrid.

Det er selvsagt noget der appellerer til de bedste spillere, særligt hvis man har været i en klub længe, uden at vinde det store. Det er derfor meget sandsynligt at en klassespiller som Coutinho ender i Barcelona, før eller siden. At en klassespiller som Lewandowski valgt at tage skiftet fra Dortmund til Bayern München.

Lige nu bliver situationen med vejret og titel-sikkerhed forstærket af, at de engelske hold er så langt bagefter. Som vi ser det, befinder engelsk fodbold sig inde i den nedre del af fodboldcyklussen, hvilket betyder bedre tider forude. For hvis man ikke formår at tiltrække de bedste spillere, må man købe dem før de slår igennem eller skabe et homogent slagkraftigt hold, med en klar identitet. Noget som Klopp, Mourinho og Conte er eksperter i. Så deres tid skal nok komme inden længe.

Hård liga giver ekstra træthed

Man kommer ikke udenom at Premier League er den hårdeste og mest konkurrenceprægede fodboldliga i verden. Der er ofte diskussion om, hvor vidt den er bedre end den spanske. Svaret skal findes i definitionen på den bedste. For fodboldmæssigt og i international sammenhæng, fører La Liga for tiden, men det har ikke altid været sådan. Og vil heller ikke forblive det.

I perioden 2005 – 2009 var der engelske hold i finalen hvert år, så hvad er der sket siden? Der er ingen tvivl om at de nyrige klubber har været med til at skubbe til magtbalancen og konkurrencen. Niveauet mellem top og bund er blevet tættere, og højere generelt, mens Manchester City har meldt sig på banen. Tottenham er – uden milliarder – blevet en stærk konkurrent, der nu giver 6 hold som kæmper om titlen. Og ikke mindst om at komme i top 4 og sikre CL-deltagelsen.

Så mens Premier League altid har været en hård liga, uden vinterpause, er det om muligt blevet endnu hårdere de senere år. Det har helt sikkert ikke bidraget positivt, til de engelske holds muligheder på den internationale scene.

Den naturlige cyklus

Sidst er det værd at nævne, at der altid vil være en naturlig cyklus i hvilke lande, der er mest med fremme i Champions League turneringen. I perioden 2003 – 2005 var Italien godt kørende, i perioden 2005 – 2008 var det England og de seneste 3 år har Spanien domineret stort.

Man må derfor heller ikke glemme den naturlige cyklus der er i fodboldens verden, for vi tror ikke der går mere end 3-4 år, før vi igen får en engelsk vinder af turneringen.

Klassetrænere giver håb forude

Specielt i lyst af flere af verdens bedste trænere nu er at finde i Premier League, giver gode forhåbninger for engelsk fodbold. Jose Mourinho, Pep Guardiola og Antonio Conte er alle kendt som ekstremt dygtige trænere, der vinder titler.

Vi har allerede set starten med dette års Europa League sejr til Manchester United. Der behøves ikke gå så lang tid, før de engelske hold igen er helt med fremme. Som tilhænger af ligaen, kan man kun håbe på det sker snart.